Over Ootmarsum

Genieten van de echte Twentse gastvrijheid

Over Ootmarsum

U heeft ervoor gekozen om enige tijd in Ootmarsum te verblijven. Wij willen u van harte feliciteren met deze keuze. Want een verblijf in Ootmarsum zal ongetwijfeld lang in uw herinnering blijven. Ootmarsum is namelijk een heel bijzonder stadje in Twente. Het is niet alleen één van de oudste steden van Twente met een roemruchte geschiedenis maar het onderscheidt zich in veel opzichten van andere plaatsen in de regio.

Niet voor niets voert Ootmarsum de slogan: het stadje dat zo enig en anders is. Ootmarsum is ook uniek.Het is een toeristenstadje bij uitstek. Met een opmerkelijk goed in stand gebleven Middeleeuws stratenpatroon  dat wordt begrensd door de Oost- en Westwal. Deze straatnamen herinneren aan de tijd dat Ootmarsum twee verdedigingswallen had met twee grachten. Recent nog werden de restanten van één van de oude stadspoort opgegraven.

De rijke historie van het stadje komt overal tot uiting. U wandelt als het ware door het verleden heen. Het verleden met zijn bijzondere gebouwen als de twee kerken, het oude stadhuis, het Cremershuis en het Drostenhuis, om  maar een paar panden te noemen. Bij het Openluchtmuseum van Ootmarsum waarin de geschiedenis van het Land van Heeren en Boeren door de eeuwen heen wordt belicht, wordt binnen afzienbare tijd de oude Commanderie van Ootmarsum  weer tot leven gewekt.

Maar Ootmarsum is meer, veel meer dan alleen historie. Wat te denken van de vele, vaak eeuwenoude tradities als het Vlöggelen met Pasen, de rondgang van de Nachtwacht van Oud op Nieuw en niet te vergeten het blazen op de Midwinterhoorn in de aanloop naar Kerstmis. Wie Ootmarsum zegt, zegt ook kunst. Niet voor niets profileert Ootmarsum zich al jarenlang met succes als het Kunststadje van het Oosten. Ootmarsum telt tientallen kunstgaleries, kunsthuizen en zelfs herbergt het een museum. Dat van de plaatselijke kunstenaar Ton Schulten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige natuur om Ootmarsum met zijn eeuwenoude, glooiende essen, de Kuiperberg en natuurgebieden als het Springendal dat doorloopt tot in het Duitse grensgebied.

Kortom: het is eigenlijk te veel om op te noemen wat Ootmarsum heeft. Om het kernachtig samen te vatten: Ootmarsum is het beste wat Twente heeft te bieden. Wij hopen dat u er zoveel mogelijk van kunt proeven en genieten.

Winkels

Een mooi en indrukwekkend stadscentrum

Ootmarsum heeft een mooi stadscentrum, waar u goed terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen.

Natuur

Ootmarsum staat bekend om haar mooie natuur

s

Ootmarsum is een ideale plek om te onthaasten en te genieten van het fraaie Twentse landschap, die het hele jaar mooi is.

Hapje eten

Van snackbar tot een chinees restaurant.

Ook voor een hapje buiten de deur zit u in Ootmarsum goed. Ootmarsum biedt een tal van leuke adresjes.

En meer!

Een ideale plek om te onthaasten en te genieten

Cultuur snuiven, kunst bewonderen of genieten van de echte Twentse gastvrijheid: Ootmarsum heeft het allemaal.