Over het huis

De karakteristieke vrijstaande woning

Natuur

In de achterste hoek van Overijssel vind je nog de sfeer van het boerenland van weleer, veengebieden die in oude luister hersteld zijn en dé trots van Twente: het schilderachtige Springendal. Glooiende akkers, kronkelende landwegen, verspreide bossen en grote oude bomen. Twente is met haar vele natuurgebieden een plek om heerlijk te ontspannen met een lange wandeling, een bezoek aan een landgoed of een mooie fietstocht.Je hebt hier ’s ochtends vroeg of ’s avonds tegen de schemering kans op een bijzondere ontmoeting met dieren zoals reeën, Vossen, steenmarters en bunzings. Ook is dit het leefgebied van de zeldzame kamsalamander.

Twente kan niet genoeg bezongen worden. Zo mooi, zo bijzonder is deze regio in de achterste hoek van Overijssel. Wandelen door Twente betekent glooiend wandelen. Lopen langs heggen en houtwallen, door beekdalen, bossen en weilanden, over bruggetjes langs bedachtzaam herkauwende koeien en langs wuivend maïs- en graan waar de rode daken van eeuwenoude boerderijen voorzichtig boven uitsteken.

Wie de sfeer zoekt van het boerenland van weleer, kan nergens beter terecht dan in de streek boven de lijn Oldenzaal-Almelo, rond Ootmarsum. Want daar ligt dé trots van Twente: het Springendal. 'De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. Doordat het Springendal niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer is het heerlijk rustig. De uitgestrekte bossen en pittoreske dorpjes vragen om een lange fiets- of wandeltocht. Of ontdek het gebied op een bijzondere manier: een schemertocht met de boswachter.

Bron : staatsbosbeheer

Kuiperberg: Kijken tot Nordhorn en Schloss Bentheim

Beklim de Kuiperberg en een fantastisch uitzicht op Oldenzaal, Hengelo, Schloss Bentheim en Nordhorn is je beloning. De ANWB orientatietafel helpt je te kijken in de goede richting. Bijzonder op deze plek is de watertoren van Ootmarsum en de Israëlitische begraafplaats. De begraafplaats is niet toegankelijk voor publiek, maar wel zichtbaar door de toegangspoort. Let hier op de bijzonder mooie begroeiing met eiken.

Krenten uit de pap:
• Geniet van het fraaie uitzicht naar alle richtingen
• Sta eens stil voor het hek van de Israëlitische begraafplaats en let op de fraaie eiken
• Bewonder de watertoren van Ootmarsum

Bergvennen

Ruimte en rust bij bijzondere vennen
Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en Brecklenkampse Veld. Wandelend in dit gebied zie je droge en natte heide, vennen, schrale hooilanden en bos. De zeven vennen zijn beeldbepalend in het glooiende landschap en zorgen voor een bijzondere sfeer. De stilte, weidsheid en de prachtige natuur zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Kom het zelf ervaren. Zeker in het najaar is een bezoek de moeite waard. De prachtige waterlobelia bloeit dan volop in de vennen.

Krenten uit de pap:
• Kom in augustus en september kijken naar de overvloed van bloeiende waterlobelia
• Ervaar de mysterieuze sfeer van de zeven vennen
• Verrekijker en vogelboeken mee en kom vogels kijken. Hoeveel soorten spot jij?
• Plantenliefhebber? Kom je verwonderen over de specifieke planten in dit gebied

Er op uit
De Bergvennen zien en beleven? Ga dan mee met een excursie begeleid door een enthousiaste gids. Op de activiteitenkalender staan alle excursies en activiteiten die in De Bergvennen gehouden worden. Liever zonder gids op pad? Volg het wandelpad door dit unieke gebied met zeven vennen, heide en bos. Geniet van de rust en ruimte.

Vasserheide en -grafveld, Haarlergrafveld

Ontdek Stokoude akkers en grafheuvels
Hou je van natuur en ben je nieuwsgierig naar ‘vroeger tijden’? Dan kun je je hart ophalen bij de Vasserheide, Vassergrafveld en het Haarlergrafveld. In dit gebied wemelt het namelijk van de archeologische monumenten. Grafheuvels duiken op in het landschap. Voor kenners geeft een fijn raster van lijnen de plek aan waar vroeger kleine akkertjes uit de ijzertijd lagen, de celtic fields. De Vasserheide verrast je met veertig meter aan hoogteverschillen in het uitgebreide heidecomplex. Laat je verderop verrassen door de verrassende doorkijkjes bij het elzenbroekbos langs de Roezebeek.

Krenten uit de pap:
• Spoor de grafheuvels op in dit gebied
• Geniet van de weidsheid van de heide
• Laat je verrassen door de doorkijkjes bij de Roezebeek
• Kom vogels spotten.

Er op uit
Wandel door de geschiedenis van Noordoost Twente. Via de wandelpaden en routes van het wandelnetwerk komt u langs de historische elementen. Aan het Lädderken vind je een parkeerplek met schuil- informatiehutje. Vanaf deze plek starten verschillende routes.

Dal van de Mosbeek

Volop natuur in een sprankelend bronnengebied
Kom je verbazen in het Dal van de Mosbeek. Zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. De Mosbeek en de watermolens Frans en Bels zijn een bezoekje zeker waard. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je hier prachtige doorkijkjes met unieke planten en dieren. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers. Vanuit het bezoekerscentrum Molen van Frans kun je verschillende wandelingen maken. Laat je verrassen door de markante Mandercirkels of geniet van het uitzicht vanaf de Galgenberg.

Krenten uit de pap:
• Kom naar onze oude (water) Molen van Frans, tevens Bezoekerscentrum, en kijk hoe het graan vermalen wordt tot meel
• Zoek het kabbelende water van de Mosbeek op en loop met blote voeten door een voorde
• Verbaas je over de Mander cirkels. Cirkelvormige akkers die nu een natuurlijk kunstwerk vormen
• Beklim de Galgenberg en geniet van het weidse uitzicht
• Lekker pannenkoeken eten in de Molen van Bels na een stevige wandeling

Er op uit
Het Dal van de Mosbeek zien en beleven? Ga dan mee met een excursie met een enthousiaste gids of bezoek een activiteit over bijvoorbeeld papier scheppen. Beleef samen met de kinderen een geweldige middag met een kinderactiviteit. Samen al wel eens een nestkastje getimmerd of pepernoten gebakken? Zelf wandelen kan natuurlijk ook. Er zijn twee bewegwijzerde wandelroutes, een beschreven (MP3) wandelroute van het AD. Op de activiteitenkalender staan alle activiteiten vanuit bezoekerscentrum Molen van Frans.

Bron : landschapoverijssel

Winkels

Een mooi en indrukwekkend stadscentrum

Ootmarsum heeft een mooi stadscentrum, waar u goed terecht kunt voor de dagelijkse boodschappen.

Natuur

Ootmarsum staat bekend om haar mooie natuur

s

Ootmarsum is een ideale plek om te onthaasten en te genieten van het fraaie Twentse landschap, die het hele jaar mooi is.

Hapje eten

Van snackbar tot een chinees restaurant.

Ook voor een hapje buiten de deur zit u in Ootmarsum goed. Ootmarsum biedt een tal van leuke adresjes.

En meer!

Een ideale plek om te onthaasten en te genieten

Cultuur snuiven, kunst bewonderen of genieten van de echte Twentse gastvrijheid: Ootmarsum heeft het allemaal.